Opknapping van ou geboue: 'n komplekse onderneming

Ken jy al ons podcast?

Gebaseer op die model van 'n opelugmuseum

In die opelugmuseum Glentleiten (by Kochelsee in Bo-Beiere) het Ela Brühl en Peter Liebner die historiese besonderhede bestudeer, na tradisionele gebou gekyk en hierdie waarnemings op 'n moderne manier na hul eie huis oorgedra. 
Ons eise aan kamerhoogtes het egter baie verander oor die afgelope 185 jaar. Om dit by vandag se vereistes aan te pas en die boonste verdieping bewoonbaar te maak, moes die grondvloer met 'n verstommende 1,50 meter verlaag word.

Begin fotogalery 4 Wys alles

In 2009, toe Peter Liebner die huis gekoop het, was dit onopvallend, een van vele. Dit was ongeïsoleer, die verdeling van die woonstelle in klein dele. Ten spyte van die historiese dakstruktuur was dit nie 'n gelyste gebou nie.

Foto: Ela Brühl en Peter Liebner

Gek: Dit sou moontlik gewees het om dit te sloop, maar dit was nooit 'n opsie vir een van hulle nie. Hulle wou eerder die argitektuur tipies van die streek herstel en wys dat moderne lewe in ou huise bereik kan word. Hiervoor is alle mure en plafonne afgebreek.

Foto: Ela Brühl en Peter Liebner

Ondersteun: uitsettingstutte wat oor die vertrek gestrek het, het verhoed dat die mure knik. Sulke werk vereis bekwame vakmanne met ondervinding. Na 'n lang soektog het hulle meesterbouer Maier van Bad Wörishofen gevind, 'n bekwame spesialis wat hulle gevoel het: Hy weet wat hy doen! Saam het hulle alle uitdagings bemeester.

Foto: Ela Brühl en Peter Liebner

Soos jy verbyry dink jy dalk: pragtig, so oorgeverf. Dit is presies waar die kuns lê: iets laat lyk asof dit nog altyd daar was. Die houtrok op die boonste verdieping herinner aan die ou, tradisionele plaashuise.

Foto: Julia Hildebrand & Ingolf Hatz Photographers

Nuwe gebou konsep

Drie onafhanklike gebruikseenhede is op die grondvloer beplan. Dit word tans aan alternatiewe praktisyns en fisioterapeute verhuur. Residensiële gebruik is te eniger tyd moontlik, want alle aansluitings vir die kombuise is voorberei en die badkamers is reeds klaar. Die dakstruktuur was voorheen ongebruik en sou as deel van die opknapping met die boonste verdieping saamsmelt om 'n groot, solderagtige vertrek te vorm waarin die dakstruktuur van oral af gesien kan word. Hier in hierdie area is nou die slaapkamer, kleedkamer en badkamer. Aan die bokant onder die rant is daar nog 'n piepklein, bykomende, tentvormige vertrek wat slegs via 'n leer bereik kan word: Hier kan jy op 'n ontspanne en verrukte manier mediteer en lees.

Moderne gerief in die ou huis

Die doel van die twee was om te bewys dat dit moontlik is om moderne geriewe in 'n ou huis in te bou. Die verouderde dakstruktuur was steeds sterk genoeg om dakisolasie te ondersteun. 40 vierkante meter sonkragopnemers is in die dakarea geïntegreer. Dit beteken dat warm water in 'n bufferopgaartenk voorsien word vir die nuwe ondervloerse verhitting en die huishoudelike water. Die bouers het sonder 'n ventilasiestelsel klaargekom en verkies om kortingsventilasie in die nuwe houtvensters te installeer - dit is genoeg om vars lug in te laat vloei. Die buitemure is met veselbord geïsoleer.

Delikate besigheid 3 prente

Ontdekking: Daar was oorspronklik nie 'n behoorlike fondament waarop die mure stabiel rus en die huis ondersteuning gee nie, en daar was ook geen verseëling van die messelwerk nie. Die vakmanne het die basis in afdelings ontbloot.

Foto: Ela Brühl en Peter Liebner begin die fotogalery

Ontdekking: Daar was oorspronklik nie 'n behoorlike fondament waarop die mure stabiel rus en die huis ondersteuning gee nie, en daar was ook geen verseëling van die messelwerk nie. Die vakmanne het die basis in afdelings ontbloot.

Foto: Ela Brühl en Peter Liebner

’n Betonfondament is op die verlangde vlak gegiet. Horisontale waterdigting beskerm die mure teen stygende vog.

Foto: Ela Brühl en Peter Liebner

Tussen die fondament en die ou voetstuk is nuwe messelwerk gebou - dit word "onderbou" genoem. Eers toe hierdie werk voltooi is, het 'n graafmasjien binne beweeg en die grond met 1,50 meter gegrawe om die nuwe vloerblad te kan laat sak.

Foto: Ela Brühl en Peter Liebner

Alles is goed wat goed eindig!

Wat so natuurlik klink en eenvoudig lyk, was ingewikkelde gedetailleerde werk tussen vakmanne en bouers. Dit was die moeite werd.

Nadat die twee die talle uitdagings rondom die opknapping van ou geboue bemeester het, het hulle besluit om te trou. “Enigiemand wat nog nie met so ’n ingewikkelde bouprojek gestry het nie, maar al die moeilikhede en onvoorsienbare, skielik opkomende probleme reggekry het, kan ook saam deur die lewe gaan,” dink die twee toe hulle intrek – en sê: Ja!

Data & feite

eiendom

690 vierkante meter

Leefarea

350 vierkante meter

konstruksie

soliede

argitek

Studio Ela Brühl, München

Materiale en produkte

Dakvenster: Roto. Bank en sytafels: Marac. Etenstafel: Interne produksie en ontwerp deur die argitek, op 'n tafelraam deur Le Corbusier. Stoele en bankie by die etenstafel: Christine Kröncke. Gordyne: Chivasso. Bed: Marac. Tapyt op die bed: antieke kelim. Poefs in die slaapkamer: Christine Kröncke. Wasbak: Alape.

Laat Jou Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here